Teniste Kontrol ve Güç

Teniste Güç ve Kontrol

Tenis maçlarınız gözünüzün önüne gelsin. Maç sırasında belki siz de birçok oyuncu gibi neyi yapamayacağınızı düşünüp duruyorsunuz. Kortta her şey hızlı bir şekilde ilerliyor; bu durumda neleri yapamayacağınızdan çok neleri yapabileceğinizi düşünmelisiniz. Her sayıyı oynarken ya da kısa bir kort değişimi sırasında aklımızı yapabileceklerimize odaklamalıyız. Bir an için hatırlayalım; genellikle ilk servisinizi çok iyi atıyorsunuz ve hatta birkaç ace servisiniz de zaman zaman yer buluyor. Ancak, servisiniz bozulmaya başladığı anda ise sinirlenmeye ve servis hakkında çok fazla düşünmeye başlıyorsunuz ve muhtemelen çift hata yapmaktan da korkmaya başlıyorsunuz. Böylesi bir yaklaşım nedeniyle de oyununuzun odak noktası, oyununuz hakkında olumsuz düşüncelere dönüşür ve haliyle de güveninizi azaltabilir. Peki böyle bir durumda ne yapacağız? Belki de ilk servisiniz sırasında ikinci servisinizi atıyormuş gibi davranmayı düşünebilirsiniz. Bu şekilde de hala kazanabileceğiniz ikinci bir servis atışını da koruyabilmiş olursunuz. Bir başka örneğe bakacak olursak; sağlam bir arka çizgisi oyuncusu olduğunuz için genelde kazanıyor olabilirsiniz. Ancak bu güçlü yanınınız belli zamanlarda aniden tıkanabilir. Burada ısrarcı olmak yerine, karşınızdaki rakibi hem şaşırtmak, hem de kendinize sakinleşecek bir süreyi sağlayabilmek için daha kısa hücuma çıkan toplarla oynamayı düşünebilirsiniz.

Vurguladığımız gibi ağırlıklı olarak yapamadıklarınıza değil, yapabildiklerinize odaklanmalısınız. Tenis oyuncuları sportif bir zekayı kullanma ve belli oranda da zeki olma özelliğine sahiptirler. Bu nedenle de çok iyi problem çözücü haline gelirler ve gelmelidirler. Evet, işte bu nedenle maçlarda mücadeleye girin, sorunu çözün ve orijinal plan işe yaramıyorsa yedek planlarla hareket edebilmeyi öngörün. Kendinizi asla tek bir vuruşa ya da tek bir stratejiye güvenerek sınırlamayın. Oyun yaklaşımımızı değiştirebilerek esnek olmak çok önemli bir stratejidir.

​Teniste farklı birçok aşamadan geçilerek ilerlendiğini biliyoruz. İlk başlarda oyunculara şekilsel yöntemler, tutarlılık ve kontrol öğretilir. Devamında ise, belli bir orta seviye oyuncu olarak genel yapınız, tutarlılığınız, kontrolünüz üzerinde çalışmaya devam edersiniz; ve yavaş yavaş da biraz güç ve strateji eklersiniz. İleri düzey bir oyuncu olarak, tüm vuruşlarınızda gücün yer alması önemli bir yer alır. Bunu da stratejinizi yerine getirirken yapabiliyorsanız çok daha iyi olur.

Özellikle otuzlu yaşlarını geçen oyuncular için oyuna yaklaşım biraz daha değişmeli. Bir gençken topa vurabildiğiniz kadar sert vuramayabilirsiniz. Bu noktada vites değiştirip kontrol üzerinde çalışmaya başlamak daha gerçekçi bir strateji olabilir. Kontrol sayesinde de tutarlılık gelir. Tutarlılık sayesinde de gücü de yeri geldiğinde daha etkin kullanabilmiş olacaksınız.

Bir yandan da unutmamamız gereken bir gerçek var; yaşlar ilerledikçe gücü kullanmaya çalışmak daha fazla sakatlığa yol açabilir. İşte bu yüzden de uzun vadede kontrol ve tutarlılığa bağlı kalmak temel stratejimiz olabilir. Keyifli ama bir yandan da akılcı oyunlar olsun.